Een aantal maal per jaar volg ik een masterclass of deelopleiding. Deze opleidingsdagen zorgen ervoor dat ik verdieping kan geven in mijn behandelingen. Ik vind het erg belangrijk om kennis op te frissen en verder uit te bereiden. Zo ook de door de masterclass; “Ritmische massage van de rug”.
Ritmische massage is een wezenlijk andere massage dan de Klassieke of Haptische. De massage heeft bij alle handelingen de Lemniscaat als uitgangspunt. De Lemniscaat als symbool staat voor integratie van het stoffelijke en het niet stoffelijke. De ritmische massage heeft als uitgangspunt de uitnodiging het levensritme te ervaren. Hierdoor ontstaat een ritme tussen masseur en de cliënt en tussen de cliënt en masseur. De cliënt wordt uitgenodigd zichzelf in het ritme te ontmoeten en te ervaren waar dit wel of niet voelbaar is. Bijzondere aandacht is er voor het gebied rond de 7e halswervel en het sacrum. De massage is vooral bekend binnen de antroposofische fysiotherapie.
Voetreflexologie zorgt voor een merkbare vermindering van bekken- en lage rugpijn bij zwangere vrouwen. Ierse voetreflexologen onderzochten bij zwangere vrouwen de werking van voetreflextherapie. In totaal werden 90 vrouwen geselecteerd die voor het eerst moesten bevallen en last hadden van bekken- of lage rugpijn. Zij werden verdeeld in drie groepen, waarbij ze voetreflexologie, routinematige zorg of voetbaden ontvingen. Op de VAS-schaal voor pijnmeting van 0 tot 10 zakte de pijn met voetreflextherapie gemiddeld 1,64 punten. Bij vrouwen die een voetbad kregen nam de pijnscore met 0,48 punten toe en bij de vrouwen die routinematige zorg ontvingen nam de pijnscore met 0,36 punten af (Close, Sinclair, Cullough, Liddle, & Hughes, 2016).
De Ierse groep onderzocht bovendien het effect van voetreflexmassage op de stresshormonen cortisol en bèta-endorfinen. Hier publiceerden zij onlangs over in het vaktijdschrift Complementary therapies in clinical care. Continu hoge cortisolniveaus worden in verband gebracht met burn-out. Bèta-endorfine is een stof die onder meer zorgt voor een gevoel van voldoening nadat een taak volbracht is. Tevens reguleren bèta-endorfinen de manier waarop met stress wordt omgegaan. Het lijkt erop dat voetreflexmassage haar gunstige werking niet sorteert via regulatie van stresshormonen. Helaas was de groepsgrootte te klein om de effecten op deze stresshormonen goed te kunnen duiden, grootschaliger onderzoek is noodzakelijk (McCullough, Liddle, Close, Sinclair, & Hughes, 2018).
Uit een andere analyse van dezelfde groep vrouwen bleek wel dat zwangere vrouwen voetreflexmassage als prettig ervaren, er geen bijwerkingen zijn en de tweede fase van de bevalling wat soepeler verloopt na voetreflextherapie tijdens de zwangerschap (McCullough, Close, Liddle, Sinclair, & Hughes, 2017).
Bronnen:
Close, C., Sinclair, M., Cullough, J. M., Liddle, D., & Hughes, C. (2016). A pilot randomised controlled trial (RCT) investigating the effectiveness of reflexology for managing pregnancy low back and/or pelvic pain. Complementary Therapies in Clinical Practice, 23, 117–124.
McCullough, J. E. M., Liddle, S. D., Close, C., Sinclair, M., & Hughes, C. M. (2018). Reflexology: A randomised controlled trial investigating the effects on beta-endorphin, cortisol and pregnancy related stress. Complementary Therapies in Clinical Practice, 31, 76–84.
McCullough, J. E. M., Close, C., Liddle, S. D., Sinclair, M., & Hughes, C. M. (2017). A pilot randomised controlled trial exploring the effects of antenatal reflexology on labour outcomes. Midwifery, 55, 137–144.